Címlap Hírek Le van a szívem láncolva

Le van a szívem láncolva

 Le van a szívem láncolva: a Boglya lemezbemutató koncertje az MMIK-ban

A 25 éves Boglya Népzenei Együttes húzza el a nótánkat az MMIK-ban november 21-én.
 

 

 

 

A műsor részben lemezbemutató koncert, részben meglepetésbuli.
Nem véletlenül telt el huszonöt év a népzenében. Le van a szívünk láncolva. Ezért választottuk ezt a belső-mezőségi dalt címadónak. A zenekar saját gyűjtése. A magyarszováti prímás, Maneszes Márton kántor anyagából gyűjtöttük - mondja Földesi János, a Boglya nagybőgőse, vagy nagy bőgőse a szombat esti jubileumi koncertre készülve óriási izgalomban.
 
- A lemezen a legkedvesebb zenéink szólnak. Jelentős részben erdélyi hangszeres népzene - a Mezőségből, Szilágyságból, a Sóvidékről, Székről, a Küküllő-mentéről. Egy muravidéki szám van, ami egy volt tagunk, Horváth Károly édesapja emlékére készült, aki jelentős népzenekutató volt a Dunántúlon. Neki ajánlottuk a Jaj, de szépen zenélnek... című dalt.
A második részben a zenekar kofi-folk -ot játszik. Itt egy szászcsávási zenész, Csányi Mátyás bőgős az ötletadó, a címadó. A meghatározás egyfajta kávéházi népzenét jelent táncosokkal.
 
- Kicsit elrugaszkodunk az autentikus népzene világától. Próbáljuk megvidámítani, szórakoztatni a közönségünket. Előadásmódban, stílusban, hangszerekben meglepő változatosságot hozunk. Megmutatjuk, hogy azoknak, akik népzenét játszottak, olyan kávéházi zenét is kellett játszani, ami nem éppen magyar népzene. Azzal kísérletezünk egy kicsit, hogyan játszották el a maguk módján a közismert dallamokat - így Földesi János huncut, hamiskás mosollyal és erőlködve kimért visszafogottsággal kísérve az elmondottakat. Látszik, nagyon vigyáz, hogy ne sokat áruljon el a részletekről, de azért eléggé csalogató dolgokat mondjon a koncertről. Mindenképpen meglepetés akar lenni, olyan buli, amit még senki se látott-hallott.
 
- Népi stílusban játszunk népzenét, népzene-feldolgozásokat. A végén elmegyünk a rock irányába. Nagyon érdekes, hogy a magyarbecei anyag, ami 17. századi népzene, hogyan hozható össze a rock világával. A gitárt és a hegedűt versenyeztetjük. Iróniának szánjuk.
 
A negyedszázados Boglya Népzenei Együttes tagjai: Földesi Jánosné (Rózsa) - hegedű, Pusztainé Sebők Lívia (Lívi) - ének, Németh Gyula (Gyuszi) - kontra, Vajda András (Andris) - cimbalom, Földesi János (Janibá) - bőgő, gardon.
 
A lemezen egyetlen külső ember működik közre: Filipovits Rajmund. A jubileumi koncerten viszont a barátaik, tanítványaik is fellépnek, ők zárnak ördöngősfüzesi muzsikával. Itt lesz Halmos Béla is, a híres prímás, ő kezd a második félidő elején egy kis székivel
 
 alt
 

 alt

 

 

 

Ki olvas minket

Oldalainkat 41 vendég böngészi

Boglya tábor 2011

Hirdetés

Boglya Zenedoboz

Make sure you have at least Flash Player 7. If not,please download.

Névnap

Ma 2018. február 22., csütörtök, Gerzson napja van. Holnap Alfréd napja lesz.

Savaria Karnevál 2010

boglya_sava...
Image Detail

Weboldal készítés

Hirdetés